Voortplanting

Voortplanting van cavia’s

Cavia’s zijn met 10 weken al geslachtsrijp.
Zodra het vrouwtje (zeugje) geslachtsrijp is kan ze mannetjes (beertje) gaan aantrekken voor de voortplanting. Wanneer een mannetje bij haar in de buurt komt zal ze haar rug wat hol maken en haar achterkant wat omhoog duwen.
Wanneer het vrouwtje niet klaar is voor de voorplanting zal ze het mannetje afwijzen. Ze zal hem dan besproeien met urine, steigerende bewegingen maken en haar tanden laten zien.

Zwangerschap en het nest

De zwangerschap van een cavia duurt 63 tot 70 dagen.
Meestal werpt de cavia dan een nestje van 2 tot 4 jongen.

Een zwangere cavia is te herkennen aan de wat bollere buik. Daarnaast eet en drinkt de cavia ook meer dan gebruikelijk, vaak 2 tot 3 keer zo veel.
Verander de caviakooi niet wanneer er een cavia zwanger is. Dit kan stress veroorzaken waardoor ze kan gaan stoppen met eten en drinken.

Cavia’s bereiden zich niet voor op de bevalling. Ze maken dus geen plekje klaar om te bevallen.
De totale bevalling duurt meestal zo’n 10 tot 30 minuten. Tussen de geboorten van de jongen zit meestal 5 tot 10 minuten. De cavia zit tijdens het bevallen rechtop en maakt wat squatende bewegingen. De moeder maakt de jongen zelf schoon. De placenta en membranen worden opgegeten door de moeder of door de andere cavia’s in de kooi.

In het onderstaande filmpje kun je de bevalling van een cavia bekijken:

De jongen van een cavia

baby cavia

De jongen van een cavia zien er al meteen uit als een cavia maar dan een kleine versie hiervan.
Ze worden geboren met haar, hun oogjes zijn open, ze hebben tandjes en kunnen al lopen. Ze zullen 2 tot 3 weken bij hun moeder blijven om te kunnen worden gespeend. Daarnaast houdt hun moeder ze ook lekker warm. Cavia’s zijn niet beschermend naar hun jongen en de moedercavia besteedt weinig aandacht aan haar jongen. De mannetjescavia bemoeien zich helemaal niet met het grootbrengen van de jonge cavia’s. Vrouwelijke jonkies moeten na 21 dagen worden gescheiden van hun vader om doorfokken te voorkomen.
In tegenstelling tot veel andere knaagdieren eten cavia’s zelden hun jongen.

De babycavia’s regelmatig vasthouden helpt de cavia’s om sociaal te worden en te wennen aan het vastgehouden worden. Wanneer de cavia’s niet meer bij hun moeder drinken kunnen ze net zo behandeld worden als de volwassen cavia’s.