Kooi

Caviakooi en omgeving

Om een cavia blij en gezond te houden is een leefruimte waar hij of zij zich veilig voelt erg belangrijk.
De leefruimte van een cavia bestaat uit een ruime kooi waarin je cavia woont. De kooi moet voorzien zijn van een slaapplek, een verstopplek, speelgoed, eten en drinken. Cavia’s zijn knaagdieren dus een houten kooi is niet geschikt voor je cavia. De caviakooi moet voorzien zijn van een zachte bodembedekking, zoals zaagsel.
Cavia’s zijn sociale dieren en niet graag alleen. Het is daarom verstandig om minimaal 2 cavia’s samen te houden.

Zet de kooi op een plaats neer waar niet te veel temperatuurverschillen zijn. Je cavia kan best af en toe even naar buiten, maar je kunt je caviakooi niet buiten laten staan. Daarnaast is het ook belangrijk dat de kooi in een goed geventileerde ruimte staat.

Een slaapplek voor je cavia

Er zijn verschillende producten te koop die voor je cavia als bedje kunnen dienen.
Voor je cavia is het van belang dat hij er lekker zacht en rustig kan liggen. Zorg ervoor dat je cavia niet op zaagsel of houtsnippers hoeft te slapen, dit kan cavia irriteren. Daarnaast kan je cavia in hout gaan knagen waardoor het bedje niet meer comfortabel is.

Drinken voor je cavia

Je cavia heeft regelmatig behoefte aan water. Je kunt een drinkbakje met water in de kooi neerzetten maar dit is niet de meest handige oplossing. Het drinkwater zal namelijk snel vies worden. Dit gebeurt niet alleen door het zaagsel en hooi in de kooi dat in het water terecht komt. Je cavia zal waarschijnlijk ook met het water gaan spelen en er zelfs in kunnen gaan zitten waardoor het drinkwater vervuild wordt. Je kunt dus het best kiezen voor een drinkfles voor je cavia.

Een voerbak voor je cavia

verstopplek cavia

Je cavia heeft ook een voerbak nodig waar hij of zijn het voedsel kan vinden. Deze kun je gebruiken voor je zaden en brokjes die de cavia krijgt. Zorg dat je cavia altijd wat voer beschikbaar heeft en maak het bakje regelmatig tussendoor schoon.
Een verstopplek voor je cavia
Er zijn verschillende oplossingen om in je caviakooi een verstopplek voor je cavia te creëren. Je kunt bijvoorbeeld een caviahuisje kopen, maar je kunt bijvoorbeeld ook een leeg bloempotje neerzetten waar de cavia in past.

Speeltjes voor je cavia.

Cavia’s spelen graag. Met item in hun kooi waar ze onderdoor en overheen kunnen klimmen maak je een cavia erg blij.
Als je je cavia een extra plezier wil doen kop je verschillende speeltjes voor hem zodat hij/zij wat afwisseling heeft en regelmatig iets nieuws kan ontdekken.

Kooi schoonmaken

caviakooi nodig

Het is belangrijk dat je cavia in een schone kooi woont. Het zijn schone dieren en ze worden ongelukkig van een vuile kooi. Je moet de caviakooi dus regelmatig verschonen. Doe dit minimaal 1 keer per week.
Haal de cavia uit de kooi en zet hem/haar op een veilig plek. Haal de caviakooi helemaal leeg en maak deze met een sopje schoon. Haal ook een sopje over de speeltjes en voerbak en spoel deze week goed af. Als alles schoon en droog is voorzie je de caviakooi van een nieuwe laag bodembedekking en zet je de spulletjes weer in de kooi, eventueel op een andere plek dan daarvoor. Daarna zet je je cavia weer in terug in zijn of haar nu frisse kooi.