Voer

Voer voor je cavia

Cavia’s houden van eten, maar het is wel belangrijk om te weten wat je cavia aan voeding nodig heeft.
Cavia’s zijn vegetarisch en eten alleen plantaardig voedsel.
Het grootste gedeelte van de dag is de cavia aan het knabbelen, zorg er daarom voor dat de cavia altijd hooi en/of gras ter beschikking heeft.
Het kan zo zijn dt de cavia wel eens wat van zijn uitwerpselen eet. Maak je geen zorgen, dit kan geen kwaad. De cavia recyclet op die manier de noodzakelijke voedingsstoffen en mineralen.

Caviakorrels

Je kunt voor je cavia kant en klaar voer halen. Dit voer is speciaal samengesteld voor cavia’s. Over het algemeen bestaat dit voor uit granen, zaden en groenten voor je cavia. Dit kan gemengd in de verpakking zitten maar het kan ook zijn samengeperst tot korrels. Denk er wel om dat dit voer vaak niet voldoende vitamine c voor je cavia bevat. Vaak dien je dit dus nog aan te vullen met voeding of druppels met vitamine c.

voer voor je cavia

Hooi voor je cavia

Je cavia heeft een flinke behoefte aan hooi. Hooi zorgt ervoor dat de spijsvertering van je cavia op gang blijft. Daarnaast zorgt hooi er ook voor dat de cavia de hele dag de mogelijkheid heeft om ergens op de knabbelen, dat doen ze immers graag. Op die manier worden ook de tanden van de cavia geslepen. Let er op dat je de cavia alleen schoon hooi geeft. Het hooi moet vrij zijn van schimmels en mag niet te scherp zijn, de cavia kan anders namelijk zijn bekje beschadigen.

Groente en fruit voor je cavia

In de caviakooi moet altijd wat groente of fruit voor de cavia aanwezig zijn.
Cavia’s houden niet van koud voer, zorg er dus altijd voor dat het groente en fruit dat je geeft op kamertemperatuur is. Je kunt een cavia erg blij maken met verse fruitsoorten. Kiwi, meloen, sinaasappels, druiven, aardbeien, perziken en abrikozen zijn over het algemeen zeer geliefd bij cavia’s.

Vitamine c

Vitamine c is zeer belangrijk voor je cavia, zonder deze vitamine zal de cavia komen te overlijden.
Gelukkig is dit goed te voorkomen omdat er eenvoudige manieren zijn om je cavia van vitamine c te voorzien.
Zo kun je bijvoorbeeld vitamine c druppels kopen voor in het drinkwater, kauwtabletjes en snoepjes. Daarnaast bevatten veel fruitsoorten (bijvoorbeeld kiwi en sinaasappels) ook vitamine c.

Water voor je cavia

Een cavia drinkt best veel. Zorg er altijd voor dat je cavia voldoende drinkwater beschikbaar heeft.
Wanneer je meerdere cavia’s hebt kan het verstandig zijn om eventueel meerdere drinkflessen op te hangen.

Welke groente mag je cavia niet hebben?

Ondanks dat groenten zeer gezond zijn, is niet elke groente geschikt om aan je cavia te voeren.
Geef je cavia geen spinazie, bieten, aardappelen, uien, ijsbergsla, kool, knoflook en broccoli.