FAQ

FAQ – Veel gestelde vragen over de aanschaf van een cavia

Welk soort hooi mag een cavia eten?
Het is belangrijk dat cavia’s altijd hooi ter beschikking hebben.
Hooi zorgt er namelijk voor dat de darmen van de cavia’s continu in beweging blijven. Ook slijten de tanden,die hun hele leven doorgroeien, door het eten van hooi.
Cavia’s tot 6 maanden mogen alleen alfalfa hooi. Cavia’s die ouder zijn dan 6 maanden mogen diverse hooisoorten zoals Timothy hooi en weidehooi.

Kan ik een cavia alleen houden?
Cavia’s zijn groepsdieren. In het wild leven cavia’s in groepjes bestaande uit één mannetje, een aantal vrouwtjes en hun jongen. Je kunt het best dus minimaal 2 cavia’s aanschaffen. Sterker nog, wanneer een cavia zich eenzaam voelt kan deze depressief worden en hier zelfs aan komen te overlijden. Een kameraadje voor je cavia wordt dus sterk aanbevolen.

Weetje: In Zwitserland is het zelfs wettelijk verboden om 1 cavia te houden. Wil je daar een cavia aanschaffen, dan ben je dus verplicht om minstens 2 cavia’s te nemen.

vragen over cavia's

Waar kan ik een cavia kopen?
Je kunt op verschillende plekken een cavia kopen:

Een cavia kost meestal tussen de 10 en 25 euro.
Maar vergeet niet dat er ook nog kosten bij komen voor de aanschaf van de spullen die je cavia’s nodig hebben.

Hoe weet ik welk voer mijn cavia het lekkerst vindt?
Dit kun je uitproberen door bijvoorbeeld tijdelijk 2 of 3 verschillende voersoorten in de kooi neer te zetten.
Kijk welk voerbakje het eerst leegraakt, dit is het voer dat de cavia het lekkerst vindt.

Waarom bijt mijn cavia mij?
Cavia’s kunnen niet goed voor zich uit kijken. Hiervoor kan een cavia denken dat je vinger bijvoorbeeld een knabbeltje is. Als je cavia graag knaagt kun je overwegen om knaagsticks voor je cavia te kopen waar hij of zij lekker op kan knabbelen.

Mijn cavia rent steeds weg als ik hem wil aaien, hoe voorkom ik dit?
Je cavia zal moeten wennen aan handen. Dit moet je rustig met je cavia opbouwen. Het kan helpen wanneer je je cavia uit je handen laat eten. Leg bijvoorbeeld een caviasnoepje of een stukje fruit vlak bij je hand en een stukje op je hand. De kans is groot dat de cavia dan het stukje van je hand eet. Herhaal dit een aan aantal keren en de cavia zal minder angstig voor je worden.

Mijn cavia is erg bang, hoe kan ik hem het best laten wennen?
Zoals alle huisdieren vinden cavia’s hun nieuwe plekje in het begin erg spannend.
Er is een nieuwe omgeving met veel nieuwe geluiden en bewegingen waar ze aan moeten wennen, dit heeft tijd nodig.
Na een poosje zal de cavia vanzelf vertrouwd raken met zijn of haar nieuwe omgeving. Wees in de tussentijd rustig richting je cavia, maak bijvoorbeeld geen onverwachtse bewegingen of veel lawaai.

Waarom niest mijn cavia steeds?
Het is niet gebruikelijk dat een cavia regelmatig niest.
Het kan zijn dat de cavia een irritatie heeft of een infectie. Het is verstandig om met je cavia naar de huisarts te gaan.