Benodigdheden

Wat heb ik nodig voor mijn cavia?

De belangrijkste cavia benodigdheden op een rijtje

Nu je hebt besloten dat je een cavia als huisdier wilt is het goed om te weten wat je nodig hebt voor je de cavia in huis haalt. Deze pagina helpt je voorkomen dat je belangrijke zaken voor je cavia mist.
Houd bij de aanschaf in je achterhoofd dat cavia’s graag knagen aan hun spulletjes. Zorg er dus altijd voor dat je spullen voor je cavia koopt waar ze veilig aan kunnen knabbelen.

Omgeving

caviakooi nodig

Je hebt een caviakooi nodig waar je cavia in kan wonen. De cavia moet zicht naast zijn speeltjes om goed kunnen bewegen. Hoe groter de kooi, hoe fijner je cavia zijn nieuwe omgeving zal vinden. Ook is het mogelijk om je cavia buiten te houden wanneer de temperatuur dat buiten toelaat. Hiervoor heb je een cavia ren nodig.

Op bodem van de kooi leg je een laagje bodembedekker zoals zaagsel. Hierdoor heeft je cavia een prima ondergrond om zich op te bewegen en het vangt het urine en uitwerpselen van de cavia op. Verschoon de bodem regelmatig, minstens 1 keer per week. Om te voorkomen dat de caviakooi gaat stinken is het raadzaam om elke dag de vervuilde plekken in het zaagsel te verwijderen. Wist je dat er ook bodembedekking op de markt is met frisse geuren?

Een rustig slaapplekje zorgt ervoor dat je cavia op een fijne manier kan slapen.
Zorg er dus voor dat je cavia een plekje heeft om zicht lekker terug te kunnen trekken. Er zijn speciale huisjes en tunneltjes voor cavia’s te koop, waar ze heerlijk in kunnen slapen.

Een waterbakje of waterfles is ook noodzakelijk voor je cavia. Een waterflesje is hierbij een slimmere keus dan een waterbakje omdat het water in het flesje schoon blijft. In een waterbakje zal het water eerder bevuilt raken met bijvoorbeeld zaagsel.

Naast een drinkbakje of fles heb je uiteraard ook een voerbakje voor je cavia nodig.
Dit moet een wat zwaarder bakje zijn zodat het niet makkelijk om kan vallen.

Een rekje voor gras of hooi voor je cavia zorgt ervoor dat het niet door de hele kooi verspreidt. Het hooi blijft op 1 plek in de kooi en blijft schoon en dat is voor de cavia ook veel prettiger.

Een cavia ontdekt graag nieuwe dingen, zorg er dus voor dat de cavia iets heeft om mee te spelen.
Je kunt hierbij denken aan huisjes, stokjes, spulletjes waar de cavia over heen kan klimmen of zich onder kan verstoppen.

Cavia voeding

cavia voer

Allereerst heb je caviavoer nodig. Dit kun je bijvoorbeeld vinden in de dierenwinkel, maar het is tegenwoordig ook online te vinden. Het voer bestaat meestal uit verschillende soorten zaden, granen en (gedroogde) groenten waar cavia’s van houden. Soms bevat een zak met gemengd voer ook extra vitamine C.

Hooi en groente waar de cavia’s aan kunnen knabbelen.
Cavia’s houden ervan om te knabbelen, hooi en groenen zijn dus onmisbaar als aanvulling op het gewone voer dat de cavia krijgt.

Een cavia maakt zelf geen vitamine C aan maar heeft dit wel nodig. Het is dus belangrijk om er op te letten dat je cavia vitamine C binnenkrijgt. Je kunt bijvoorbeeld druppels met vitamine c toevoegen aan het drinken. Ook kun je snoepjes kopen met vitamine c voor je cavia.

Uiteraard wil je je cavia ook zo nu en dan eens verwennen. Zorg er daarom voor dat je snoepjes en/of knabbels voor je cavia in huis hebt. Er zijn veel verschillende soorten extraatjes voor je cavia te koop, vind uit welke jouw cavia het lekkerst vindt.